Provtagning

För att kunna bedöma ditt hälsotillstånd krävs oftast provtagning.

Det kan i vissa fall vara tillräckligt med den provtagning du redan genomfört via annan vårdgivare beroende på när dessa prover togs och vilka som tagits.

Gemensamt beslut

Vi diskuterar vilken typ av provtagning som är aktuell och kommer gemensamt med dig fram till vad som hade behövts både utifrån din hälsosituation men också utifrån vad du ekonomiskt har möjlighet till.

Blodpaneler

Flera laboratorier erbjuder bra blodprovspaneler som innehåller markörer kring t.ex. blodfetter, blodsocker, blodkroppar inklusive blodvärde, järn, D-vitamin, folsyra, vitamin B12, sköldkörtelprover med flera. Här finns många olika alternativ beroende på vart i landet du bor och var de har provtagningsmöjlighet.

Proverna beställs online och är ofta enkel att genomföra. Du väljer först vilket paket eller vilka prover du önskar, sedan väljer du provtagningsplats och genomför din beställning. Därefter kan du gå till provtagningsplatsen och lämna proverna, och efter några dagar kommer svaret. Exakt hur det fungerar kan dock variera.

Vi hjälper dig att hitta ett laboratorie och vilken panel som kan vara aktuell för dig.

Exempel på laboratorier som utför dessa tester är Blodkollen och Medisera.

Egen provtagning

Vi har samarbete med Unilabs för provtagning i Skåne och med Karolinska Universitetslaboratoriet i Stockholm och beställer prover som analyseras på dessa laboratorier. Så istället för färdiga blodpanels-paket kan vi själva beställa vilka prover vi önskar. För mer information om Unilabs tester i Skåne och Karolinska Universitetslaboratories olika provtagningsenheter i Stockholm, v g klicka på bilderna nedan.

Vi planerar att starta samarbeten med flera laboratorier för att kunna välja de analyser som behövs och för att du ska kunna ta prov på flera platser i landet.

Funktionsmedicinska tester

Inom funktionsmedicin använder vi oss av så kallade funktionsmedcinska tester. En vanlig prisbild för dessa ligger mellan 2.000 - 10.000 SEK.

Testerna genomförs oftast av dig själv i ditt hem. Efter beställning hämtas testerna upp hos närmsta DHL/UPS-ombud och när testerna är gjorda hämtas dessa upp i hemmet av DHL/UPS för analys. En vanlig väntetid för flera av dessa provsvar är ca 3-4 veckor. 

Vi använder oss av tester via Nordic laboratories och även andra laboratorier. 

Exempel på funktionsmedicinska tester:

  • Avföringsprov tarmflora
  • Fettsyretest
  • SIBO, bakterier i tunntarmen
  • Gentester
  • DUTCH hormontest (Detta test ger exempelvis en bild över nivåer av östrogen, progesteron och testosteron samt hur dessa bryts ner i kroppen. Kortisol mäts över dygnet. Det innefattar även fler markörer.)
  • Blodprov för markörer immunförsvar och mikrobiologi.
Alla tester beställs via oss. De flesta kan tas i hemmet och skickas med post till dig, dock ej blodprover. 
För funktionsmedicinska blodprover har vi ett samarbete med sjuksköterska i Malmö som hjälper oss att ta proverna. För ett funktionsmedicinskt blodprov på annan plats i Sverige så hjälper vi dig vidare med vem som kan hjälpa till att ta provet.

Priser Provtagning Blodpaneler


Nybesök rutinprovspaket

Skåne / Unilabs 2372 SEK
Stockholm / Karolinska Universitetslaboratoriet
4016 SEK


Läs mer om Unilabs

Läs mer om röntgen och prover i Skåne. Klicka på bilden för att se provtagningsenheter vi samarbetar med m.m.

Läs mer om Karolinska Universitetslaboratoriet

Läs mer om olika provtagningsenheter i Stockholm. Klicka på bilden.

Läs mer om provtagningen via Karolinska Universitetslaboratoriet, klicka på länken.

Biobankslagen

Läs mer om biobankslagen, klicka på bilden.

Läs även patientinformation om biobankslagen på 1177, klicka på länken.

Sidan uppdaterad 240119.