Anna fick en väldigt personlig introduktion till nutrition. Hon drabbades av ME/CFS under sin första graviditet och påbörjade sin egen resa mot läkning där nutrition och funktionsmedicin spelade en central roll.
Hon tog en naturvetenskaplig masterexamen i individanpassad nutrition och en akademisk examen i näringsterapi från CNELM/Middlesex University, ett universitet i London. Anna tilldelades en utmärkelse för sin avhandling "The impact of personalized nutrition on mitochondrial function in ME/CFS: A retrospective quantitative study" (Effekten av individanpassad nutrition på mitokondriernas funktion vid ME/CFS: En retrospektiv kvantitativ studie). Hennes resultat presenterades i en posterpresentation vid Institute of Functional Medicine (Institutet för funktionsmedicin, IFM) årliga internationella konferens år 2020. Hon arbetar för närvarande med att publicera två akademiska artiklar baserade på resultaten av hennes avhandling.
Förutom att arbeta kliniskt så är Anna forskningshandledare vid CNELM/Middlesex University. Under flera år (2016-2022) var Anna ekonomiskt ansvarig styrelseledamot i NTEC, en ideell organisation som ackrediterar utbildningar och kurser i näringsterapi.
Anna är flerspråkig och har bott i 8 länder, hon älskar att resa, kallbad, hotyoga och skidåkning och bor nu vid havet i Sverige med sin man, två barn och en hund.
Linda är legitimerad läkare utbildad på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon är specialist i
psykiatri och har arbetat som läkare sedan 2010.
Specialiseringen inom psykiatri är 5 år och innebar för Linda tjänstgöring inom neurologi, internmedicin, allmänmedicin,
beroendemedicin, vuxenpsykiatri, äldrepsykiatri / minnessjukdomar, barn- och ungdomspsykiatri.
Linda har gått grundutbildning inom psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, KBT, där även delar av utbildningen hade psykodynamisk inriktning, PDT. Utbildningen ger grundläggande teoretiska och praktiska färdigheter i psykoterapi och innebär att man kan arbeta med psykoterapi under handledning.
Hon är även utbildad inom sexualmedicin, har läst sexologi som fristående utbildning på Karolinska Institutet i Stockholm och har arbetat som sexualrådgivare med frågor rörande sexualitet, läkemedels påverkan på sexualitet, relationer och hbtqia+.
Hon har ett stort intresse för hjärnans belöningssystem, mekanismer för beroendeutveckling, sambandet med ätstörningar/sockerberoende/matmissbruk och även kopplingar till ADHD/ADD. Hon har publicerat en artikel inom det området:
Lemón L., Fernández-Aranda F., Jiménez-Murcia S., Håkansson A. (2021). Eating disorder in gambling disorder: a group with increased psychopathology. J. Behav. Addict. 10, 540–545.
När hon växte upp förstod Linda tidigt det viktiga sambandet mellan livsstil och hälsa då många av hennes familjemedlemmar var intresserade och arbetade med komplementär medicin som akupunktur, naprapati och näringsterapi.
Hennes intresse för hela
människan och sjukdomsmekanismerna ledde till att hon vidareutbildade sig vid Institute
of Functional Medicine (Institutet för funktionsmedicin, IFM) där hon
genomförde kursen Applying Functional Medicine in Clinical Practice (Tillämpa
funktionsmedicin i klinisk praktik, AFMCP).
Själv har Linda egen erfarenhet av
ångest och utbrändhet/utmattning. Genom att vara öppen för mer än vad hennes
läkare kunde hjälpa henne med, förstod hon att bland annat hennes ohälsosamma
kostvanor var en bidragande orsak till hennes hälsoproblem. Linda tycker att
det är viktigt att patienterna hittar sin egen balans till en hälsosam livsstil
utan pekpinnar: "Hitta din egen inre snälla röst och ge dig själv den
kärlek och näring som du hade gett någon du bryr dig mycket om".
Linda bor i södra Sverige med sin familj och tre barn. Hon uppskattar löpning och att vara ute i naturen.
Raluca arbetar som psykoterapeut för alla åldrar och är specialistläkare inom barn-och ungdomspsykiatri. Hon har jobbat inom psykiatrin i över 16 år i tre olika länder. Hon är utbildad och har erfarenhet av olika typer av terapier: psykodrama, läkemedelsbehandling, KBT, hypnos, inre barnet – terapi, andningsövningar och ångesthantering, guidad meditation och interna familjesystem.
Raluca erbjuder skräddarsydd terapi och stöd till vuxna, ungdomar och barn via videosamtal eller på Ralucas mottagning i Stockholm.
Vad terapi kan handla om?
Kroppen kommer att tala till dig, informera dig om vad du behöver. När vi inte lyssnar på vår kropp tillräckligt länge kommer kroppen att stänga av som utmattning, sjukdom, symtom, depression, ångest. Då behöver du börja lyssna på kroppen.
Vad har du varit med om? Terapin letar inte efter vad som är fel med dig. Genom terapin försöker man hitta förståelse för vilka maktstrukturer har funnits i ditt liv. På vilket sätt har ditt nervsystem upplevt hot och reagerat med överlevnadsstrategier? Det är en approach som är icke diagnostiserande, icke dömande, som försöker hitta orsak till olika symptom. Symtom analyseras som en normal, adekvat reaktion till en onormal, hotfull situation.
Oftast räcker det inte att bara prata. Ibland är det svårt att hitta ord. Ibland är det för smärtsamt att berätta. Ibland vill du inte berätta men vill få hjälp. Det är helt ok. Du behöver inte berätta. Kroppen minns allt som har hänt till dig. Kroppen håller räkningen. Kroppen lämnar ledtrådar till dig. Oftast behöver man jobba bortom orden för att kunna läka. Jag erbjuder sessioner fokuserade på andningsövningar, meditation, psykodrama och rollspel samt gestalttekniker.
"En person som har blivit sjuk har bara en dröm. Att bli frisk igen. En frisk person har obegränsade drömmar."
Läs mer om Raluca och hennes egen tillfrisknandeberättelse här.
Personlig evidensbaserad precisionsvård
med fokus på hållbar hälsa